Dizi, film setleri gibi her türlü görsel alanda kullanılan, dekorasyonun olmazsa olmazı iki obje var. Abajur ve tablolar…
Biz abajur ve tabloların uyumlu kullanıldıklarında bulunduğu mekâna kimlik katan en önemli unsurlar olduğunu düşünüyoruz. Bizim bu tespitimizden çok önceleri bunların görüntü yönetmenleri tarafından keşfedildiği malum 🙂
Abajur ve tablo kullanımına bizler gibi dikkat etmeye başladığınızda, izlediğiniz neredeyse tüm içeriklerde sıklıkla kullanıldığını, boş duvarların pek olmadığını ve pek çok yapımda tavan aydınlatmasının kullanılmadığını fark edeceksiniz.
Dekorasyon konusuna oldukça dikkat eden, birisi kült birisi nispeten yeni iki diziyi görsellerle incelemek istiyoruz.
Pek çok kişinin unutamadığı, ödüllerle doymayan dizi : Mad Men
İzleyenleri dahi şık giyinmek zorunda hissettiren, dekorasyon ve giyim konusunda eline su dökülmez yapım : Suits
Mad Men’den başlarsak :

Ahşap abajurumuz pek çok sahnede başrolde bulunuyor. Kırlentle renk uyumlu tablomuz da görsel şovda kendisine eşlik ediyor.
Geniş plandan da bakarsak aslında yanan şık bir abajurun tek görevinin aydınlatma olmadığını anlamak güç değil.

Başrolde bu sefer seramik abajurlarımız var :

Seramik abajurlar dizideki başrolüne devam ediyor :

Gelelim Suits’e ve bakalım Mike ve Harvey’in ofislerine:
Harvey’in çalışma masası arkasında oldukça büyük bir lambader göze çarpıyor. Eminiz toplumumuzun pek çoğu, özellikle de yaşça büyüklerimiz “Her yerden ışık alan ofiste lambadere ne gerek var?” diyecektir.

Hiç abajur ve tablosuz bir dizi seti mümkün mü ?
Harvey’in odasında da tabi ki tablolar bulunuyor. Tarzları farklı iki tablo masanın hemen yanında… Köşedeki nispeten daha küçük olan abajur da simetriğindeki büyük lambaderle uyum içerisinde…

Harvey’in ünlü hukuk bürosundaki kütüphanesinin üstü de tablolarla süslenmiş. Ofis tasarımlarında siyah- beyaz tonlardaki çerçevelerle pek çok yapımda karşılaşmak mümkün.

Mike’ın odasında da ofislerde aslında sıkça rastlamayacağımız bir tarzda renkli ve büyük bir tablo bulunuyor. Kendisine eşlik eden beyaz paspartulu siyah-beyaz çerçeveler de risksiz bir dekor sunuyor. Abajursuz olur mu? Hiçbir zaman yanarken görmediğimiz dekoratif olarak oldukça şık küçük siyah abajur da fotoğrafta görülmekte…

Abajur kullanımının setlerde yeni olmadığını da göstermek için son paylaşımımız ünlü film Godfather’dan… Filmin tarihinin 1972 olduğunu hatırlatmakta fayda var.


Uzun lafın kısası evimizi nasıl dekore edelim? Diyenlere de en büyük önerimiz abajur ve tablo kullanımı. Gündüz dekoratif obje olan abajurlarımız akşamları da sıcak ışıklarıyla mekanlarımızın havasını değiştirmekte… Bunca görüntü yönetmeni ve profesyonel ekip yanılmış olamaz. Tablolarla boşluktan kurtulan duvarları ve abajurların sıcak ışıklarıyla ambiyans yaratılan ev ve ofisleri ülkemizde sıklıkla görmeyi diliyoruz. Yaşadığımız mekanlara kimlik katmak için yüksek bütçelere de ihtiyacımız bulunmuyor. Yeter ki isteyelim.
Sizler de bu farkındalıkla dizi ve filmlerdeki dekorasyonlara dikkat ederseniz aslında sizler için ilham olabilecek tasarımlarla karşılaşacaksınız. Çok sevdiğiniz yapımlara tekrar bakıp, sizi içine alan yapımların dekorlarına dikkat ederseniz belki de dekorasyonunuz için en büyük ilhamı alacaksınız.
Dizi ve filmlerdeki dekorasyon incelemelerimiz devam edecektir.
Yazar: historia vitae